Swokey

Verl

De voorloper van de Verl 27 is de Halcyon 27, ontworpen door Offshore Yachts. Net toen het team de Halcyon 27 klaar had, ging Offshore Yachts failliet.
Vervale Ltd kende zijn bestaan van 1973 tot 1985, met als directeur Nick Hatteridge. Het was gevestigd in Melbourn Cambs (UK), zo'n 6,5 km van Offshore Yachts vandaan. Veel deelnemers van het Halcyon 27 team van Offshore Yachts werden in dienst genomen bij Vervale Ltd. Met dit team vond de Verl 27 (eerst Phillipa 27 genoemd) snel het licht; het was het eerste schip van Vervale Ltd. Robert Clark is de ontwerper en er wordt gezegd dat er ca. 200 van zijn gemaakt, waarvan er veel geleverd zijn in Nederland en Duitsland. Hierna volgde de schepen Verl 900, Verl 790, Hustler 32 en de Hustler 36. Daarna volgde ze de weg van Offshore Yachts; failliet.

Enkele uitspraken over de Verl 27:
  • Keep her as light as you can and she´ll go like hell !
  • Easy 5.5 to 6 knots under sail or engine. The boat handles really well when the wind really picked up. I am a very happy man!
  • If any one want to race with Verl 27...good luck!!! I done with my verl27 (max speed) 9.1 knts down wind the average was 7.1
  • Well fitted out.
  • Good strong little boat.
  • Fast, seaworthy. Must be about 25 years old now and still wins races.
  • The little Verl never dissapoints
Bronnen:

Jarl / Swokey

Jarl
Jarl
De romp van de boot is in 1975 gemaakt, in Engeland neem ik aan. Peter van Oort is toen in Nederland de eerste eigenaar geworden en heeft het afgebouwd en in 1979 mocht de boot, gedoopt Jarl, voor het eerst het water voelen. Peter heeft er bij het afbouwen voor gekozen de kiel zwaarder te maken en de mast langer.
Na verloop van tijd heeft Peter de boot verkocht. Enige tijd daarna heeft deze eigenaar het ook weer verkocht. Ik ken de namen en tijden van deze eigenaren niet. Wel heb ik een foto geonden van Jarl in het rood, waarschijnlijk van één van hen.

In 2006 hebben René en Angela Langelaan de boot gekocht, omgedoopt tot Swokey en 9 jaar met veel plezier gevaren.
Leuk is dat we de oorspronkelijke prijs van Swokey terugvinden in een verkoopdocument, opgesteld door Peter van Oort. René Langelaan: "In 2006 hebben we de Swokey gekocht die toendertijd nog Jarl heette. Op het moment van de koop kon de makelaar mij niet veel vertellen over de boot, wat ik erg jammer vond. Daarom ging ik op zoek naar meer informatie. Zo vond ik o.a. meetbrieven van rond 1980 en kwam ik erachter dat de boot in Nederland is afgebouwd door Peter van Oort. Swokey is uitgerust met een mast die ongeveer een meter langer is dan de standaard mast van andere Verl 27's. Samen met Jan Schokker is er gekeken naar het zeilplan en is deze hierop aangepast. Hierdoor is dit een snelle Verl"
Wat ik ook erg leuk vind is dat René en Angela van deze boot hun huwelijksboot hebben gemaakt!

Daarna werd er weer een nieuwe eigenaar gezocht. In 2017 werden wij, René Overweg en Lydia Allart, de 5e eigenaar.

Skip Navigation Links.